Ajudar Siria

2015-09-02 13:08

La Guerra civil de Síria és conseqüència de l'enfrontament entre el règim de Baixar Al-Assad i els grups que pretenen enderrocar-lo, els quals van començar a agafar força el 2011. 

Com en tota guerra, la vida de milions de persones s'ha vist dramàticament afectada; més de 6 milions de sirians han hagut d'abandonar la seva llar, veient-se desplaçats dins el territori. Al voltant d'altres 3 milions, han anat més enllà, buscant refugi en els països com el Líban, Jordània i Turquia. I per descomptat, a Europa. 

Encara que Acnur (Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats) afirma que hi ha hagut una bona participació de donants -estatals i privats- les necessitats segueixen augmentant.   

A Mallorcasostenible.org veiem positivament ( tot i que encara és insuficient) el fet que alguns ajuntaments d'Espanya estiguin buscant fórmules per actuar. En aquest sentit, és destacable la iniciativa de l'Ajuntament de Barcelona que ja ha anunciat que impulsarà un registre de famílies disposades a ajudar o acollir refugiats i ha sol·licitat més recursos al Govern central per poder actuar.  

Aquí, Palma, Calvià i Andratx, s'han sumat a la iniciativa de Colau i han anunciat la intenció de oferir-se també com a ciutats d'acollida a persones que han escapat del conflicte armat a Síria o d'altres països en crisi.   

Esperem que no es trigui a definir el funcionament d'aquests registres perquè els ciutadans tenguem l'opció de mostrar la nostra solidaritat i participar organitzadament. Mentrestant, qui vulgui aportar ajuda econòmica per a la població civil de Síria trobarà una via a través d'ACNUR i UNICEF.   

ACNUR   https://www.eacnur.org/content/ayuda-ninos-refugiados-sirios-ahora?gclid=CKHDzPHz0scCFVdsGwodK48EuQ   UNICEF   https://www.unicef.es/infancia/emergencias-ayuda-humanitaria/crisis-en-siria?gclid=CIHChu_00scCFVdAGwodiKsD0g