Debat sobre la importació de residus

2012-09-29 10:40

 

Mallorca, el nou vàter d'Europa

 


Imatge de l'abarrotat saló d'actes del Club DM (28.09.12)

Sembla que tots volen que progressem. Però també sembla que no tothom té molt clar que significa això de progressar. Hem escoltat aplaudiments quan membres de la taula defensaven l'interès de mantenir una illa d'aire net i d'aigües netes i també hem escoltat aplaudiments quan altres membres de la taula ens parlaven de l'interès de convertir aquesta illa en el vàter d'Europa. L'illa de la calma versus l’illa de la merda.


Uns apuntaven en els seus arguments cap a que la lògica humana i el sentit comú han de tendir a evitar infraestructures col·lectives que puguin suposar perills per a la salut, per a la qualitat global de vida o per a l'economia (actual monocultiu turístic); uns altres apuntaven al fet que l'interessant era el negoci. Com el negoci de menjar-se la merda de mitja Europa; perdó, volíem dir “energia renovable en biomassa al 50%”. Ja que això ens suposaria als illencs un estalvi (que segons alguns càlculs ronda els 8 euros per cap!).


Terrible dilema, enorme complicació: si reciclem eficaçment tindrem menys merda pròpia i haurem de comprar més merda siciliana, no vagi a ser que ens pugin la tarifa.


Inquietuds al marge: Algú sap a quant se'ns compensa actualment a cada mallorquí o mallorquina el quilo de pesta, a quant el quilo de la feridora visió de Son Reus, a quant els riscos per a la salut, a quant el quilo de disbarat…?