El comitè d'empresa d'Espais de Natura Balear assegura que perilla el futur immediat dels espais protegits

2012-08-14 17:57

Font: https://ecodiario.eleconomista.es

El comitè d'empresa d'Espais de Natura Balear (ENB) ha assegurat avui que perilla el futur immediat dels espais naturals protegits de la comunitat ja que, tot i ser una empresa "sanejada" que no ha patit cap dèficit econòmic, compta amb una plantilla de 110 treballadors per a totes les illes, de manera que "li toquen 700 hectàrees" a cada empleat.

Així, malgrat comptar amb aquesta plantilla que ja els resulta "justa", el comitè d'empresa d'aquesta entitat dependent de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori, ha censurat l'acomiadament de tres treballadors en base a la "amortització" d'aquestes places, sense haver al · legat cap justificació tècnica o econòmica i, per tant, sense cap tipus d'indemnització per a aquests empleats.

Un dels treballadors acomiadats, Xavier Lloret, de 62 anys i amb un 66 per cent de discapacitat, ha lamentat que no li hagin explicat els motius del seu acomiadament a l'empresa en la qual portava treballant des de fa al voltant de cinc anys. A més, ha assenyalat que el seu acomiadament no pot respondre a motius econòmics ja que ell, per la seva discapacitat, era un dels treballadors que menor cost suposava per a l'empresa.

"Decebut i DISCRIMINAT"

Lloret ha narrat que se sent "decebut i discriminat" i ha indicat que l'única explicació que ha rebut és que el seu acomiadament respon a una amortització de plaça de la primera fase de reestructuració de personal. Per això, el comitè d'empresa creu que es portaran a terme més fases d'aquesta reestructuració, en què s'acabarà acomiadant a la major part d'empleats.

D'altra banda, el president del comitè d'empresa, Alexandre Forteza, ha indicat que el pressupost de l'empresa s'ha reduït "dràsticament" durant els últims anys. El 2012 va caure un 31,57% respecte al 2010 perquè el 2011 es prorrogar-, mentre que la inversió ha baixat un 85%.

Així mateix, ha afegit que "des de fa anys" no es cobreixen les vacants com baixes o excedències-actualment hi ha set places no cobertes per aquests motius-i que, d'altra banda, no s'ha contractat a ningú durant la campanya d'estiu, que altres anys suposava la contractació de més de 50 persones.

Tot això, ha assenyalat, afecta la qualitat del servei prestat, així com una "sobrecàrrega" de les plantilles fixes i "posa en perill la conservació dels espais protegits". "S'ha passat la línia vermella".

En aquest sentit, han apuntat, per exemple, que, exceptuant el personal tècnic i els agents de medi ambient, actualment no hi ha cap treballador de camp adscrit a la reserva de s'Albufereta, en el monument natural del Torrent de Pareis o en la Finca Pública de Planícia. Mentrestant, al Paratge Natural de la Serra de Tramuntana únicament hi ha destinada una brigada de dos treballadors de manteniment, o que el centre de Can Marroig de Formentera només roman obert dos dies a la setmana amb un horari molt reduït.

REESTRUCTURACIÓ SENSE NEGOCIACIÓ

Davant aquestes condicions, el comitè d'empresa ha considerat que l'acomiadament d'aquestes tres persones-una administrativa i un treballador de biodiversitat especialista del Parc Natural de la Península de Llevant i un auxiliar administratiu de l'oficina de Palma-serà encara més perjudicial per als espais naturals de la comunitat.

Així mateix, han destacat que aquesta primera fase del pla de reestructuració s'ha dut a terme sense cap tipus de negociació amb els representants legals dels treballadors, el que ha provocat que la direcció encara no els hagi comunicat oficialment aquests acomiadaments.

POSSIBILITAT D'INTRODUIR RECURSOS PRIVATS EN LA GESTIÓ

D'altra banda, en relació al fet que el PP advoqués avui per introduir recursos privats en la gestió dels espais naturals de la comunitat, el responsable d'empreses públiques d'UGT, Jordi Rivas, s'ha preguntat si pretenen convertir-los en "Terra Mítica o Port Aventura ".

"No sabem si només volen posar màquines expenedores" de beguda o fer visites guiades amb turistes, "no sabem quin model" volen implantar ha indicat Rivas, que ha augurat que al final aquestes "fórmules imaginatives" seran pagades pels contribuents.