La finca Weyler, allà d'on neixen les idees

2015-07-29 20:22

Aquesta plataforma, Mallorca Sostenible, és la nostra excusa per a moure'ns, tafanejar i conèixer projectes especials, algunes vegades, quasi màgics. Amadip.esment, n'és un. 

 

L'objectiu d'aquesta fundació és que les persones amb discapacitat puguin gaudir de la seva vida amb la major autonomia possible i, per això, ofereix suports individualitzats (a l'aprenentatge, als familiars, al treball i la salut, entre d'altres), formació i llocs de feina relacionats amb l'oficina, l'enquadernació, la restauració, la cuina, la neteja, la bugaderia, la jardineria i l'agricultura ecològica. El funcionament d'aquesta darrera peça, el de l'agricultura ecològica, és el que avui ens disposam a conèixer un poc millor. 

 L'hort ecològic d'Amadip.esment es troba a Son Ferriol, a la finca Weyler, i té aproximadament 20 hectàrees. Per tal d'ajustar les activitats que s'hi porten a terme a les necessitats de cada persona que hi treballa, una part del terreny es distribueix en bancals que faciliten la feina als qui tenen dificultats de mobilitat. Allò a cultivar en cada un d'ells s'elegirà tenint en compte que es pugui oferir en els seus restaurants-botiga de Palma (Es pes de sa palla) i Palmanova, els quals, es caracteritzen per cuinar plats amb producte local, ecològic i de temporada. En aquesta àrea de l'hort també hi trobam plantes aromàtiques com poden ser l'alfabeguera, la farigola, l'orenga o el moraduix  que, moltes vegades, són aliades en la protecció contra els insectes. 

 

A la finca hi trobam, a més, una zona de 3 hectàrees destinada a la vinya, concretament, al cultiu de Manto Negro, raïm negre per excel·lència a Mallorca que es combina amb aquell que s'obté  de Santa Maria i Binissalem (fruit de la col·laboració amb "4 kilos vinícola") per a elaborar el vi ecològic “Gallines & Foques”. Aquest és un producte estrella en la creació del qual participen els usuaris de la fundació: cultivant, treballant dins el celler, realitzant-ne el disseny de l'etiqueta, etc.

 

 

Oliveres (que han de servir per a elaborar l'oli verge extra ecològic que s'utilitza als restaurants d'Amadip), una llacuna (de la que se n'obté aigua per a regar les plantes no destinades al consum), garrovers, lavandes i altres plantes de garriga tanquen el dibuix d'un paisatge inspirat en la sostenibilitat i l'autosuficiència.

 

 

 

 

 

Per saber més sobre la col·laboració entre Amadip.esment i Pep Lemon:

 

https://cadenaser.com/ser/2014/03/15/gastro/1394846594_850215.html

https://www.youtube.com/watch?v=W-UXWH_97vk

 

Sobre Amadip.esment:

https://www.amadipesment.org