La llarga ombra dels corsaris

2013-01-24 20:15

Tan sols fa uns dies, ens fèiem ressò de l'estafa denunciada a través d'https://www.estafaluz.com i ens congratulàvem pel fet que la justícia hagués desestimat l'intent de la companyia elèctrica ENDESA, en reclamar contra el seu autor, Antonio Moreno, enginyer industrial, 50.000 euros més IVA i el tancament de la seva pàgina web per “intromissió il·legal en l'honor”. Recordem que Moreno havia qualificat a la citada companyia de “corsaris” i de tenir comptadors electrònics amb gairebé un 500% d'error.

No obstant això, l'èxit de l'esforç quixotesc d'aquest home contra els gegants que mouen les seves aspes al compàs d'incontrolables interessos, lluny de tranquil·litzar-nos, ens recorda la infinita indefensió a la qual es veuen sotmesos els ciutadans i ciutadanes pel que fa a la defensa dels seus drets contra les grans companyies.

De fet el tema és escandalós. Des que van començar a potenciar-se en la majoria de comunitats autònomes (arran de l'escàndol de la colza) la implantació de les oficines de consum, any rere any, amb poques variacions es comprova que en qualsevol lloc d'Espanya es denuncien especialment els incompliments relacionats amb empreses de telefonia, companyies aèries, bancs, subministradors d'energia… És a dir, es pot constatar l'extensió, la profunditat i la normalitat amb la qual les grans companyies exerceixen un poder pervers enfront dels ciutadans.

Davant aquesta situació, les administracions autonòmiques es demostren incapaces. I i no menys incapaç, de coordinar polítiques de control real, l'Institut Nacional de Consum.

Ens preguntem com els poders polítics poden desentendre's, any rere any, d'aquesta realitat sagnant pels consumidors… I no ho podem entendre… Tret que precisament siguin les mans que bressolen el bressol dels grans interessos, les mateixes mans capaces de segrestar en la inòpia a les voluntats polítiques.