NaturalMent, un hort per cultivar-se

2015-07-10 11:32

El 5 de juny es van obrir al públic les portes de l'hort de l'associació NaturalMent, a Son Sardina. Cercant ampliar la informació sobre aquest espai tan diferent, entrevistam José Méndez, un dels seus fundadors.

 

 

Quines són les característiques essencials del projecte que heu engegat? La seva filosofia, la seva raó de ser...

 

En primer lloc, cal dir que el projecte de NaturalMent va néixer per la manca d'una necessitat; la falta de treball. La nostra edat és crítica, però havent jo treballat sempre sota pressió laboral, confluïm en el revulsiu al propi sistema i en un estat d'indignació que va tenir amb el moviment 15M la seva màxima expressió. Va ser sota aquest esperit que vam pensar en construir una cosa diferent que assegurés una certa subsistència. Vam comprovar que alimentant-nos d'indignació sense aplicar una certa pedagogia interna que donés sentit a la vida no era sa i, tant Xisco com jo, desitjàvem explicar en la pràctica tot el vist i viscut dins del moviment 15M i així ho vam fer no sense dificultats.

 

Dins el tema de l'agricultura jo em trobava gairebé peix, ja que venia del món ferroviari i, sobretot, del disseny gràfic i la publicitat. Per a mi l'agricultura era un repte. No obstant això, el recorregut del meu company Xisco ja estava encaminat a l'agricultura des de feia alguns anys com a tècnic, dirigint programes agrícoles a través d'associacions i arribant a tocar inclusivament el tema dels horts urbans. Tot aquest historial conjunt de coneixements és el que ens va donar força per plantejar-nos els reptes d'una iniciativa diferent i sota la pregunta "ens apuntem al cultiu convencional o realitzem alguna cosa diferent?" Optem per iniciar l'aventura de NaturalMent. No volíem repetir els errors que actualment arrosseguen altres iniciatives com l'explotació agrària, menyspreant tant al factor humà com la qualitat natural de la producció. El concepte d'explotació es va convertir per a nosaltres en un dilema per l'evident falta de respecte al medi ambient, a l'aliment i a la contínua degradació i menys valoració del factor humà. El valor de la dignitat humana, que a nivell general s'està perdent en el món laboral, ha tingut sempre en l'agricultura un cost molt alt i ens plantegem recuperar-la a tota costa a través de molta pedagogia, però sobretot a través de projectes socials com el dels "Cercles Naturals".

 

Tothom pensa que el concepte "natural" ha d'estar vinculat a la terra, a les plantes o als propis animals que conformen la fauna; però s'obliden que la manca més important es troba dins del propi home capaç de manipular el seu entorn, cosa que per desgràcia està fent sense cap sentit. Quan la persona viu al marge de la seva pròpia naturalesa es produeix un desconcert majúscul, una confusió enorme en moltíssims aspectes: a nivell social, a nivell polític, econòmic i, fins i tot, a nivell associatiu. Per això diem que, per recuperar el concepte del natural, s'ha de començar fent pedagogia interna i tractant de reconèixer i recuperar aquesta raó de ser a través de tots i cadascun dels actes senzills i quotidians de la vida humana; és de vital importància experimentar un canvi intern si es vol comprendre realment el que és NaturalMent.

El nostre projecte associatiu comprèn la integració de moltes experiències vinculades al coneixement, per això, sempre expressem que el projecte de NaturalMent no és un espai per conrear, sinó que pretén ser un exemple pràctic de com construir petits Shangri-La per ajudar a conrear-se i ensenyar a tot aquell que així ho desitgi, posar-se en contacte amb la terra, estimar-la i no morir doblegat en ella. En aquest moment, el camp es mor perquè els agricultors han estat durant segles morint en vida per produir aliment i lligats al dur esforç del treball esclau; però l'esclau, que sempre somia amb la llibertat, ha acabat fugint de la presó del camp, de la terra que fins al moment només li havia causat sofriment, explotació.

Aquesta és la realitat que denunciem i pretenem trencar a través del nostre projecte d'hort-jardí i de la pràctica d'una agricultura diferent, harmoniosa, pacífica, equilibrada i bella, on l'agricultor pugui deixar els vells paràmetres rutinaris semblants als dels antics animals de càrrega i pugui transformar-se en el jardiner del camp que havia d'haver estat, un jardiner de l'alimentació integrat en la bellesa que té cura, que estima i que com a veritable servei als altres hauria de ser reconegut a nivell mundial; el servei humà d'alimentar al món. Sens dubte, hem d'avançar en reduir l'agressió al planeta a través d'una agricultura de consciència, però de res serveix si no curem les ferides de la història d'aquest ofici i ensenyem un món nou de possibilitats que ens facin comprendre l'autèntica naturalesa humana en la seva relació amb la vida.

 

Amb quines dificultats us heu trobat?

 

Cal destacar com a fet significatiu la cessió del terreny i valorar en positiu la predisposició de les persones que ens l'han cedit, sota l'única condició del manteniment i el pagament de la despesa elèctrica de la bomba d'extracció d'aigua. Aquest va ser el plantejament inicial i així ho hem mantingut durant els dos anys i mig que portem amb el projecte, cosa que és d'agrair en aquests temps difícils per a tothom.

 

No obstant això la dificultat principal en tot projecte radica en els seus inicis i en la creació de la infraestructura, que en el nostre cas, sota decisió de tots dos, es va desenvolupar de manera gairebé artesanal pel que fa a desfonsament i i sedàs manual del terreny de cultiu. Gairebé 180 tones de terra i 12 tones de pedres van ser mobilitzades a mà per a la creació dels espais a conrear, inclús entre tarongers; una zona que a posteriori s'ha estat enriquint de compost en general biològic fet per nosaltres mateixos a través de biomassa residual i de "bocachi" o matèria orgànica fermentada i que ha conformat el gruix dificultós del projecte en la seva primera fase. Una important dificultat que avui orgullosos hem superat, podent dedicar ja més temps a l'embelliment i disseny de projecte de NaturalMent.

 

A la proposta del propietari d'eliminar els tarongers existents a la finca en cas de necessitat del cultiu, senzillament vam dir que no; Com podíem arrencar tarongers gairebé octogenaris, éssers vius que actualment són un dels millors actius de NaturalMent? És cert que són ja molt vells, però som de la idea que si tenim cura a una persona gran amb respecte i amb afecte, aquesta podrà donar el millor que té la persona: la seva saviesa. Creiem que respectar els arbres fins a la seva vellesa és una de les qualitats més importants que hauria de tenir qualsevol agricultor cosa que, per desgràcia, veiem incomplir per part de les explotacions agràries, on un arbre improductiu és arrencat de soca-rel per col·locar, com cadena de producció, un altre disposat a ser sobreexplotat pel seu producte. Cal no oblidar el potencial regenerador que té tot arbre major i la quantitat de CO2 que aporta el planeta enfront de la manca i sobre explotació que pateixen els arbres més tendres i joves alliçonats per a aquesta fi, un problema que a Espanya, així com a Europa, està causant autèntics estralls per haver aplicat des de fa dècades torns d'explotació curts i haver permès la desforestació de manera salvatge.

En aquest sentit apostem per la idea universal de la defensa dels boscos, que l'escriptor Jean Giono, establert a Son Sardina, fa ja algunes dècades, va descriure en una de les més universals obres naturalistes titulada "L'home que plantava arbres". Sentiment que ens va portar a aprofundir en la vida de tal il·lustre escriptor ia entrar en contacte amb la seva filla Sylvie Giono, la qual ens va visitar i va deixar oberta la porta a la col·laboració mútua, motiu pel qual en el nostre projecte hem creat un espai dedicat a impulsar, sota la seva memòria, activitats culturals en defensa del medi ambient i la naturalesa i l'Àgora Jean Giono, que amb el projecte de "Cercles Naturals" són el nostre motor d'estímul associatiu.

 

En què consisteix la idea de Cercles Naturals? Amb quins suports compteu per desenvolupar-la i quines dificultats presenta?

 

Quan vam començar a dissenyar el projecte d'associació naturalment la nostra intenció va ser que el projecte fos social i cultural, ja que un altre objectiu no tenia sentit si no és que fos el purament comercial. No obstant això la cultura no dóna de menjar, ni proporciona el dret que tot ésser humà ha de tenir accés alimentari, al dret universal a poder viure dignament. Aquest objectiu reconegut en l'article 25 dels Drets Humans va ser el que va motivar a Naturalment a crear un projecte social anomenat "Cercles Naturals" el qual tractem de difondre a la societat i sobretot als agents polítics i econòmics de la nostra comunitat i d'Espanya en general.

 

Els Cercles Naturals és un projecte amb una càrrega pedagògica inicial que convida en, primer lloc, a prendre consciència de com vivim, actuem, pensem, raonem i somiem; és un projecte que convida a eliminar les pors, però recorda els condicionants que ens estan portant a un carreró sense sortida, en no pensar de manera natural, en no actuar i viure de manera natural i al no somiar en llibertat sobre com volem recuperar la dignitat humana que ens estan robant els poderosos del planeta.

Els Cercles Naturals són espais en comú de riquesa i creixement humà, on el treball només és una part del procés creatiu, per això són aplicables a qualsevol àrea humana a des

envolupar. En els cercles no cap el "partidisme" fraccionari, perquè la idea comuna és la unió, la integració, que aplicant l'àrea de l'alimentació es tradueix en la creació d'espais dedicats a l'abastament local, per tal d'acostar-nos al compliment del Dret Humà Fonamental que és menjar. Però en 

el tema de l'agricultura nosaltres hem volgut aplicar aquests conceptes de manera pràctica.

 

En el projecte plantegem com, aprofitant terrenys abandonats, es poden crear espais de cultiu polivalents que puguin estendre a tots els racons de la nostra illa, i fins i tot d'Espanya, aportant dignitat a les persones que el desenvolupen. Creiem que només quan fas que el treball sigui digne se li pot aplicar a un projecte la finalitat de "social" i que reclamar dignitat és reclamar justícia, no almoina. NaturalMent ha posat en marxa aquesta realitat a través del seu hort-jardí, com a exemple d'alguna cosa totalment diferent i realitzable, però també com a plataforma d'inici del projecte de Cercles Naturals. Aquí es pot venir a estudiar, a treballar en taules de cultiu, a aprendre, a realitzar les pràctiques de final de carrera i, fins i tot, a compartir els coneixements amb tot aquells que es troben construint el projecte.

 

La dinàmica de l'hort cultural té com a finalitat posar en marxa un seguit d'activitats, com visites escolars, activitats extraescolars, visites d'associacions i entitats, i fins i tot visites turístiques, per què no? Volem que es potenciï el turisme des del punt de vista del coneixement i acostament a l'agricultura. Treballem per poder apropar també el turista a una nova visió de patrimoni cultural de l'illa com és també l'agricultura des del punt de vista holístic, integrador i respectuós amb el medi ambient. No es pot sostenir una comunitat a base d'una estacionalitat turística que minva els recursos naturals i socials a canvi d'un benefici aliè a la conservació de l'espai que explota, ja que això es tradueix en el tòpic que avui es destapa com una realitat de "pa per avui però fam per demà".

 

Però el major objectiu de projecte dels Cercles Naturals és crear una base, que podria traduir-se en un programa social polític, perquè l'acte-proveïment local sigui possible i pugui plantejar l'alimentació bàsica gratuïta com a dret recollit en les Nacions Unides i que cap país practica. NaturalMent, com a associació sense ànim de lucre, es fonamenta en la justícia social i menjar , que no és una opció sinó un dret recollit en l'article 25 dels Drets Humans, clama justícia des de l'era dels temps. Com reclamar dins el món tan absurd que estem vivint? Doncs, per exemple, creant centenars o milers de llocs de treball.

 

 

 

El projecte de Cercles Naturals comprèn la creació de centenars de cercles a través de tota la geografia espanyola; les perifèries de cada poble i de cada ciutat són potencialment espais utilitzables que podrien ser dedicats al cultiu de necessitat. 8 milions d'éssers humans sota el llindar de la pobresa són suficient motiu com per a desenvolupar amb urgència aquest projecte social d'autoabastiment local. És clar que per a això s'hauria d'implicar l'Estat. Hem d'acceptar la realitat humana sota un concepte bàsic de justícia social i, per tant, l'aliment bàsic ha de deixar d'estar en mans d'especuladors i passar a considerar-lo un bé social a protegir i potenciar des de la independència de les multinacionals de l'alimentació, causants, per les seves exigències d'interès econòmic, de produir aliment en condicions, en molts casos, en contra natura. I així com hem assumit drets constitucionals com la sanitat pública, l'educació pública, la justícia i defensa pública i tota l'amalgama de beneficis col·lectius que fonamenten el nostre Estat de dret. L'aliment i els professionals que l'elaboren han de ser reconeguts, a títol públic, com a elements primordials d'un Estat democràtic i social.

 

No sé si realment els partits polítics estan per la tasca de donar un tomb real a aquesta mancança social, però el que sí que resulta xocant és veure com, any rere any, els objectius polítics passen per sobre una i altra vegada dels drets fonamentals del home i de les seves necessitats i es dediquen a pal·liar altres mancances menys necessàries amb pressupostos milionaris, mentre la pobresa social augmenta i els bancs rebenten amb els seus beneficis l'economia del país. Urgeix, doncs, una conscienciació social i política sobre el tema, si no volem veure com augmenten les llargues cues de ciutadans desnonats, empobrits i buscant l'almoina social dels bancs d'aliment que amb tant d'esforç tracten de repartir entre tantes persones excloses del sistema pel propi sistema.

 

Heu contactat amb algun partit polític?

 

Mantenim contacte amb alguns dirigents de grups com Podemos en la persona d'Alberto Jarabo o Jesús Jurat que ens va visitar l'hort, i de MÉS amb Neus Truyol amb la que vam mantenir una extensa xerrada mostrant el nostre projecte Cercles Naturals i convidant-los a la seva estudi; hem enviat el text a altres dirigents d'Espanya com a Pablo Iglesias, dirigit a l'alcaldessa de Madrid Manuela Carmena, també a l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau, etc. En definitiva, tots els grups polítics tenen en el seu correu el projecte i la possibilitat d'estudiar-lo, és qüestió de voluntat social; el problema és si existeix veritable intenció de canvi que s'inclini la balança cap al ciutadà i els seus problemes i defensa dels seus drets o senzillament se segueixi produint el despropòsit d'omplir la paperera o calaixos de les direccions generals de projectes de les característiques dels Cercles Naturals.

 

El nostre treball està fet i el nostre objectiu encaminat, només esperem que les plataformes com Mallorca Sostenible serveixin per seguir divulgant aquestes iniciatives i ajudin en un esforç de fer realitat aquest canvi que necessita aquesta societat.

 

 

Ens consta que heu iniciat una petició en Avaz...

 

Cert. En la lluita per la divulgació, estem oberts a usar tots els mitjans digitals disponibles per arribar a la conscienciació social. Aquesta petició la vam formular en un moment crucial de les eleccions municipals, per donar un toc als partits polítics, per tal que veiessin la urgència social de l'alimentació bàsica com a dret fonamental i la incloguessin per defecte en els seus programes electorals. Cap va fer cas de la petició o no ens costa cap resposta, llevat de les esmentades anteriorment com visites al projecte de Naturalment, per la qual cosa constatem que el treball de divulgació continua sent imprescindible perquè constitueix un eix important a nivell social a l'hora de plantar cara a certes decisions o prioritats polítiques.

 

Tot i així, no comprenem com l'accés alimentari segueix sent un tema no prioritari en els programes electorals, sabent que la mancança social és crítica i que la pobresa cavalca a tota màquina en la societat mentre les diferències socials s'aguditzen cada dia més. No és d'estranyar que el resultat de tot aquest despropòsit es vegi reflectit a les urnes i que l'esperit del Moviment 15M segueixi sent, fins al dia d'avui, l'únic estímul ideològic capaç de enfrontar-se al immobilisme i corrupció política. Sempre ho hem vist i viscut així des que vam iniciar aquesta aventura natural i esperem que un dia algú s'armi de valentia, llevant el telèfon i obri la porta al paradigma del canvi. Sens dubte que ens trobaran preparats per contribuir a aquest canvi.

 

Per acabar...ens han informat que no esteu interessats a obtenir el segell ressò del CBPAE, Per què?

 

Nosaltres el que volem, a través de la defensa del que és natural, és recuperar aquelles fórmules que existien fins fa unes dècades i que no necessitaven d'una defensa tan radical o exagerada de la feina del cultiu, com s'està realitzant avui a través del segell ecològic, defensa que, per a nosaltres, frega en certs moments el sospitós. L'obligatorietat de mostrar un aval o segell que condicioni una forma natural d'actuar i de fer les coses equilibrades ens resulta xocant davant del poc control que se li demana a l'agricultura convencional. Però no hem vingut per lluitar contra ningú, sinó a realitzar les coses ben fetes ia consciència. I en aquest sentit recuperar l'antiga forma d'entrar en contacte amb la terra ens semblava i ens sembla el adequat, perquè al mateix temps recuperes llibertat, imaginació i creativitat, sentits que no poden ni han de ser controlats per un segell, un preu o un mercat.

 

Tota la resta és una qüestió de mercantilisme el qual nosaltres, com a associació cultural, no perseguim ni entrem, tot i que els nostres productes per ara es venen a preu baix. Ja hemdit que el concepte de "explotació agrària" ens sembla un despropòsit davant de la defensa i l'equilibri de l'entorn natural que ens envolta i davant de l'acció de treball forçat que es produeix i que condiciona les relacions humanes, és a dir, empresari-treballador. Avui podem trobar "explotacions" ecològiques que mantenen el producte no tractat en alça dins el mercat, un producte que proposes a una part de la societat que el pot pagar, a una altra part que fa grans esforços per poder aconseguir que arribi a les seves llars i a d'altres que, senzillament, no s'ho poden permetre. En una paraula, s'està cobrint una part del mercat reservat a tal fi, cosa que acaba produint el que arribi al ciutadà un cert tuf elitista i que es pot interpretar com que alguna cosa de cert s'amaga rere el tema.

És una mica complex l'assumpte com per respondre amb simplicitat però la veritat és que el que podia haver estat en els anys 70, amb el naixement dels moviments ecològics, una revolució de drets fonamentals humans quant a l'accés de l'alimentació gratuïta es ha convertit, amb el pas dels anys, en una còmoda i dividida amalgama de sentiments, pensaments i pràctiques condicionades, catalogades i supeditades per l'Estat, on menjar qualsevol cosa té un preu i menjar alguna cosa amb qualitat té un altre. La batalla ja que està guanyada pel capitalisme i ara prima repartir-se els beneficis entre els mercaders, mentre els drets fonamentals de l'ésser humà segueixen sent trepitjats.

 

Naturalment ha nascut per dir que les coses es poden fer senzillament d'una altra manera i que estem disposats a demostrar-ho...si ens deixen, és clar.

 

 

 

 

 

 

Per saber més:

 

https://www.associacionaturalment.com

https://issuu.com/jjmgonzalez/docs/vagabundo_del_espiritu_ok

 

 

 

 

 

"Desitjam explicar a la pràctica tot el vist i viscut dins el moviment 15M" 

 

 

 

 

 

 

 

"El valor de la dignitat humana, que a nivell general s'està perdent en el món laboral, ha tengut sempre en l'acricultura un cost molt alt" 

 

 

 

 

"Tot el món pensa que el concepte natural té a veure amb estar vinculat a la terra, les plantes o als propis animals" 

 

 

 

 

 

 

 

"Quan la persona viu al marge de la seva propia natura es produeix un desconcert majúscul"

 

 

 

 

 

 

"Per recuperar el concepte del natural s'ha de començar fent pedagogia interna i tractant de reconèixer i recuperar aquesta raó de ser mitjançant tots i cada un dels actes senzills i quotidians de la vida humana"

 

 

 

 

 

 

 

 


"Hem d'avançar en reduir l'agressió al planeta a través d'una agricultura de consciència, però de res serveix si no curem les ferides de la història d'aquest ofici" 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

"El camp es mor perquè els agricultors han estat durant segles morint en vida" 

 

 

 

 

 

 

"Creiem que respectar els arbres fins a la seva vellesa és una de les qualitats més importants que hauria de tenir tot agricultor"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


"La nostra intenció va ser que el projecte tingués un sentit social i cultural" 


 

 

 

 

"Els Cercles Naturals és un projecte amb una càrrega pedagògica inicial que convida en primer lloc a prendre consciència de com vivim, actuem, pensem, raonem i somiem"

 

 

 

 

 

 

"Els Cercles Naturals són espais en comú de riquesa i creixement humà, on el treball només és una part del procés creatiu"

 

 

 

 

 

 


"Aprofitant terrenys abandonats es poden crear espai de cultiu polivalents que puguin estendre a tots els racons de la nostre illa" 

 

 

 

 

 

 

"Naturalment ha posat en marxa aquesta realitat a través del seu hort-jardí com a exemple d'alguna cosa totalment diferent i realitzable, però també com a plataforma d'inici del projecte Cercles Naturals"
 
 
 
 
 
"No es pot sostenir una comunitat a base d'una estacionalitat turística que minva els recursos naturals i socials a canvi d'un benefici aliè a la conservació de l'espai que explota"

 

 

 

 

 

"Les perifèries de cada poble i ciutat són potencialment espais utilitzables"

 

 

 

 

"8 milions d'éssers humans sota el llindar de la pobresa són suficient motiu com per a desenvolupar amb urgència aquest projecte social d'autoabastiment local"

 
 
 
 
 
"L'aliment ha de deixar d'estar en mans d'especuladors i passar a considerar-lo un bé social a protegir i potenciar des de la independència de les multinacionals de l'alimentació"
 

 

 

 

"Tots els grups polítics tenen en el seu correu el projecte i la possibilitat d'estudiar-lo"

 

 

 

 

"No comprenem com l'accés alimentari segueix sent un tema no prioritari en els programes electorals"

 

 

 

 

 

 

"Recuperar l'antiga forma d'entrar en contacte amb la terra ens semblava i ens sembla adequat, perquè al mateix temps recuperes llibertat, imaginació i creativitat, sentits que no poden ni han de ser controlats per un segell, un preu o un mercat"

 

 

 

 

"El que podia haver estat en els anys 70, amb el naixement dels moviments ecològics, una revolució de drets fonamentals humans quant a l'accés a l'alimentació gratuïta, s'ha convertit, amb el pas dels anys, en una còmoda i dividida amalgama de sentiments"

 

 

 

 

"Naturalment ha nascut per dir que les coses es poden fer senzillament d'una altra manera i que estem disposats a demostrar-ho"